16 Ağustos 2013 Cuma

20.YÜZYILIN EN BÜYÜK LİDERİ (KING OF THE MOUNTAIN)



Prof. Arnold Ludwig 2002'de  yazdığı ve dünya liderlerini ele aldığı "King of the Mountain" adlı kitabında, 20.yüzyıla damgasını vuran tarihi isimleri, liderleri 11 kriterlik bir sistemle değerlendirmiş, 20.yüzyılın liderlerini bu kriterlere göre kıyaslamış ve yaptığı araştırma ve değerlendirme sonucunda Atatürk'e bu puanlama sistemine göre toplamda 31 puan ile listenin  en üst sırasında yer vermiştir.


Aslen psikiyatrist olan ve daha sonra tarih ve siyasi liderlik konularını incelemeye yönelen Ludwig, siyasi önderlerin neden ve ne kadar önemli olduklarını tarafsız şekilde değerlendirebilecek bir ölçeği geliştirmek için uzun süre çalıştığını ve sonunda Jul Sezar, Napolyon ve George Washington gibi tarihi isimlerin, liderliği tanımlamak için ortak kullandığı 11 kriterden oluşan bir sistem belirlediğini anlattı.

Ludwig’in verdiği bilgiye göre bu ölçeğin kriterleri, “Sıfırdan ülke yaratmak, toprakları genişletmek, iktidarda kalınan süre, askeri başarı, sosyal tasarım gücü, ekonomik başarı, devlet adamlığı, ideoloji ortaya koyma, ahlaken örnek olma, siyasi miras ve ülkenin nüfusu” ölçütlerinden oluşuyor. 

Daha sonra incelenen liderlere, bu kriterlerin her biri için 0 ile 3 veya 0 ile 5 arasında puan veriliyor. Prof. Ludwig, kitabında, 20’nci yüzyıla damgasını vuran yüzlerce lideri bu sisteme göre kıyasladığını ve Atatürk’ün en üst sırada geldiğini anlattı.

Buna göre Atatürk, Ludwig’in kitabında bu 11 kriterden toplam 31 puan aldı. Sıralamada ikinciliği, 30’ar puanla komünist Çin’in kurucusu Mao Zedung ve 2. Dünya Savaşı sırasındaki ABD Başkanı Franklin Delano Roosevelt elde etti. Aynı ölçeğe göre, dağılan SSCB’nin son lideri Mihail Gorbaçov 24, İngiltere’nin efsanevi başbakanlarından Winston Churchill 22, Güney Afrikalı lider Nelson Mandela 20, eski ABD başkanı Bill Clinton da 15 puan topladı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder