19 Eylül 2013 Perşembe

TARİHTE BUGÜN (MUSTAFA KEMAL PAŞA'YA GAZİ VE MAREŞAL UNVANI VERİLMESİ)

Mustafa Kemal Paşa, Başkumandan seçildiği 5 Ağustos 1921 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yaptığı konuşmada:

“Düşmanı yüzde yüz yeneceğimize olan inanç ve güvenimi yüksek kurulunuza, millet ve dünyaya karşı ilan ederim.” demişti.

Ve sözünü yerine getirerek düşmanı Sakarya’da yenilgiye uğratmıştır. Sakarya Zaferi ile Yunan ordusunun saldırı gücü kırılmış ve Yunanlılar savunma durumuna geçmek zorunda kalmıştır. Bu zafer sayesinde milletin, orduya ve Kurtuluş Savaşı’nı yönetenlere olan güveni artmış, TBMM Hükümeti, Türk milletinin gerçek temsilcisi olduğunu kanıtlayarak çeşitli ülkelerle antlaşmalar imzalamıştır.

Türkiye Büyük Millet Meclisi de 19 Eylül 1921 tarihinde yaptığı toplantıda Sakarya Meydan Muharebesi’nin Başkomutanı Mustafa Kemal Paşa’ya bu büyük başarısından dolayı “Gazi” unvanı ile askeri rütbelerin en büyüğü olan “Mareşal” rütbesini verdi.

İşte bu vesileyle her yıl 19 Eylül Gaziler Günü olarak kutlanmaktadır. 

Üzerinde yaşadığımız toprakların stratejik önemi, Türk Milleti'nin farkında olmadığı fakat sahip olduğu üstün özellikler, bulunduğumuz coğrafyada yaşanan krizler vs. sebeplerle hep savaşın veya savaşların içinde buluyoruz kendimizi. İstiklal Harbinden bugüne, Kore Savaşı'nda, Kıbrıs Barış Harekatı'nda ve  terör örgütüyle mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda binlerce şehit ve gazi verdik. Bugün camilerde ezanlarımız okunmaya devam ediyorsa, bayrağımız göklerde dalgalanmaya devam ediyorsa, her şeye rağmen bağımsız bir şekilde yaşayabiliyorsak işte bu kahramanlar sayesindedir. Yaşarken kıymetini bilemediğimiz gazilerimiz, bu vatan için canlarını seve seve feda eden kahraman şehitlerimiz sayesindedir.

En azından bugün bu kahramanları hatırlayalım ve kendilerine şükranlarımızı sunalım...

Tüm şehitlerimizi ve ebediyete göçmüş gazilerimizi rahmetle ve şükranla anıyor, kahraman gazilerimiz büyük bir minnet ve şükranla selamlıyor, hepsine uzun ömürler diliyorum.

Sağolun, Varolun, Bugün olmasa bile mutlaka bir gün bu vatana olan hizmetleriniz takdirle ve minnetle anılacaktır...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder