6 Eylül 2013 Cuma

BU ADAM ZEKİDİR, TEDBİRLİDİR

Dönemin Hariciye Vekili Yusuf Kemal Tengirşek anlatıyor :

Lozan Konferansına gidecek heyetimize kim başkanlık edecek? Bir türlü karar verilemiyor. Gazi yazıhanesinde, kahvesini yudumlarken etrafına toplanmış milletvekilleriyle konuşuyor, diyor ki :

-Arkadaşlar, şu Baştemsilciyi hala seçemediniz. Vakit geçiyor. Seçildikten sonra da hazırlanıp yola çıkması için zamana ihtiyaç var. Rica ederim bu işi bir an önce kararlaştırın, bitirin artık!

Cevap veriyorlar :

-Doğru paşam, ama siz de İsmet Paşa'yı istiyorsunuz. Nasıl yapalım? Olacak iş mi bu, İsmet Paşa Baştemsilci olabilir mi ?

Gazi gülümsüyor :

-Hakkınız var, arkadaşlar... Siz İsmet Paşa'yı tanımıyorsunuz, onun yalnız askerlik tarafını biliyorsunuz, çünkü ömrü cephede geçti. Ankara'da pek az süre kaldı. Tanımaya vakit ve imkan bulamadınız. Bu adam zekidir, tedbirlidir. Bilhassa ileriyi görüş ve tetkik özelliği güçlüdür. Örneğin, içinizden birini şu masayı devirmeye memur etsem, iki, üç, nihayet dört şekilde devirebilir... Oysa ki İsmet Paşa, bunu sekiz on şekilde devirmek gücüne sahiptir.

Bu söz İsmet Paşa üstünde oybirliğiyle durulmasına yeterli geldi. Gazi küçüçük bir örnekle, düşüncesini kabul ettirmesini bilmişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder