31 Mayıs 2013 Cuma

ATATÜRK'ÜN JAPONYA'DA YAPTIRDIĞI CAMİ


Rusya'da meydana gelen Bolşevik İhtilalinden (1917) sonra, Rusya'yı terk eden Türkler (Kazan Tatarları) Japonya'ya yerleşmiş, müslüman nüfusun gittikçe artmasıyla beraber, Japonya'ya bir cami yapılması söz konusu olmuştu.
Dönemin Türkiye'de bulunan Japonya elçisi Yamada Torijori 1931 yılında Atatürk'ü ziyareti esnasında Atatürk'e Japonya'ya bir cami yapılmasını teklif etmiş, Atatürk'ün Harp Akademisinde öğrenci subayken Japonca derslerine de giren Yamada'ya Atatürk:
-Beyefendi, bu çok güzel bir teklif, ancak borç harç içindeyiz, bunca borcumuz varken Japonya'ya bir cami?... ama bu teklif gerçekten güzel, yapalım, Tokyo'ya bir cami yapalım, ben yaptırıyorum, demiş.
1932'de Yamada ölmüş, fakat Atatürk, bu eski hocasına verdiği sözü unutmamış ve 1938 yılında tamamlanan camiye büyük katkıda bulunmuştur.
Buna benzer bir hikayede Fransa'da yaşanmış, 1919-1938 yılları arasında yapılan Paris Camisine Atatürk her yıl 10'ar bin frank yardımda bulunmuştur.
Sözü Sunay Akın'ın anlatımıyla bitirelim " Bu gezegenin en doğusunda sabah ezanının ilk okunduğu camiyi M. Kemal yaptırmıştır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder