31 Mayıs 2013 Cuma

ATATÜRK VE EN BÜYÜK TUTKUSU KİTAPLAR


Atatürk'ü Atatürk yapan en büyük özelliği, hiç şüphesiz, bitmek tükenmek bilmeyen kitap okuma sevdasıdır. Yapılan araştırmalar ve incelemeler neticesinde Büyük Atatürk'ün okuduğu ve üzerinde çalıştığı kitap sayısının yaklaşık 4000 adet olduğu tespit edilmiştir. Bu rakamı değerlendirirken ömrünün büyük bölümünün savaşlarda geçtiğini ve çok genç yaşta aramızdan ayrıldığını da hesaba katmalıyız. Bu da şöyle bir sonuç çıkarıyor : Günde bir kitap okuyan bir kişi, hiç ara vermeden her gün okumaya devam ederse yaklaşık 11-12 yılda bu sayıya ulaşabiliyor. 12 yıl boyunca her gün 1 kitap okumalısınız ki bu muhteşem sayıya yetişebilesiniz.

Mustafa Kemal daha küçük yaşlarda, öğrencilik dönemlerinde okumaya merak salmış, bu alışkanlığı artarak bir sevdaya, tutkuya dönüşmüş ve muharebe meydanlarında ateş hattında dövüşürken bile, fırsat bulduğunda mutlaka kitaplarıyla vakit geçirmiştir. Kurtuluş Savaşının en hareketli günlerinde Reşat Nuri'nin yeni çıkan kitabı Çalıkuşu'nu okuduğunu hepimiz biliyoruz.

Boşuna söylemiyoruz Mustafa Kemal durup dururken Atatürk olmadı diye. Onu Atatürk yapan o kadar çok şey var ki, bu alışkanlığı da onlardan sadece biri. Tarih sahnesinde, başka bir lider, komutan düşünebiliyor musunuz; cephede ateş hattında istirahatlerini kitap okuyarak geçiren ? Kitap okuyarak savaşan, cephede ateş hattında dövüşen...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder