31 Mayıs 2013 Cuma

19 MAYIS 1919 SAMSUN'A ÇIKIŞ

30 Ekim 1918 de Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanmış, bu anlaşma şartlarına dayanılarak memleketin birçok bölgesi galip devletlerce işgal edilmiş, ordumuz dağıtılmış, bütün silah ve cephane galip devletlerin emrine verilmişti. Osmanlı memleketleri tamamen parçalandığı gibi, Türk'ün ana yurdu, Anadolu'da galip devletler tarafından paylaşılıyordu.

Padişah ve İstanbul Hükümeti düşmanlara alet olmuş, aciz ve şaşkın bir şekilde sadece kendileri için emniyet ve kurtuluş yolu aramakla meşgul oluyorlardı.

Anadolu'nun her şehrinde yabancı subaylar dolaşıyor, İtilaf Devletleri temsilcisi sıfatıyla direktifler veriyorlardı.

Ve nihayetinde 15 Mayıs 1919 da İzmir Yunanlılar tarafından işgal edildi.

Olayların bu şekilde gelişeceğini önceden sezinleyen Mustafa Kemal Paşa, Mondros Mütarekesinden 5 gün sonra Sadrazam İzzet Paşa'ya ilk uyarı telgrafını çekti. "Ciddi olarak arz ederim ki gereken tedbirleri almadıkça orduyu terhis etmeyiniz. Şayet orduları terhis edecek ve İngilizlerin her dediğine boyun eğecek olursak düşman ihtiraslarının önüne geçmeye imkan kalmayacaktır."

Fakat acıdır ki Mustafa Kemal Paşa tarafından yapılan bu haklı itirazlar etkisiz kaldı ve ordu süratle terhis edildi. Çünkü genel kanaat İtilaf Devletlerine karşı herhangi bir mücadeleye girilemeyeceği ve böyle bir mücadele olur ise bu mücadelenin aleyhimize sonuçlanacağı idi.

Diğer taraftan düşmana karşı koymak ve kurtuluş çareleri aramak üzere Anadolu'da yer yer milli teşkilatlar oluşturuluyor ancak bu teşkilatlar ayrı ayrı çalışmaları sebebiyle etkili olamıyor, bütün memleketi kapsayan bir hareket ve birlik gösterilemiyordu.

Bu durum karşısında ciddi ve gerçek tek karar; milli egemenliğe dayanan, kayıtsız şartsız bağımsız bir Türk Devleti kurmak idi. Bu düşüncesini pekiştiren Mustafa Kemal 9. Ordu Müfettişliği unvanı ile Anadolu'ya geçme ve milli mücadeleyi başlatma fırsatı bulmuştu.

16 Mayıs 1919 günü kendisine inanan bir avuç insan ile Samsun'a yola çıktı ve 19 Mayıs 1919 da Samsun'a ayak bastı.

İşte bu sıralar Mustafa Kemal'e dediler ki:

- Nasıl mümkün olur, ordu yok! Mustafa Kemal hemen cevap verir :

-Yapılır.

-İyi ama bunu için para lazım o da yok! derler. Mustafa Kemal :

- Bulunur, der

-Diyelim ki bulduk, düşmanlarımız hem büyük, hem de çok! derler. Mustafa Kemal :

- Olsun, yenilir, der.

İşte bu inanç ve azim sayesinde, kahraman Türk Milletini arkasına alan Mustafa Kemal milli mücadeleyi başlatır ve ülke kurtulur...

19 Mayıs bu kutlu mücadelenin başladığı ve bağımsızlık ateşinin yandığı gündür.

Her şeye rağmen çoşkuyla ve heyecanla kutlamalıyız bu kutlu günü, ve anmalıyız büyük kurtarıcımız Mustafa Kemal'i

Hepinizin 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik Spor Bayramınız kutlu olsun.

Daha aydınlık, daha huzurlu günlere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder