17 Kasım 2013 Pazar

MUSTAFA KEMAL'İN ÖĞRENİM HAYATI (HARP OKULU)

Mustafa Kemal Manastır Askeri Lisesinden mezun olduktan sonra, yüksek öğrenimine devam etmek üzere İstanbul Pangaltı'da bulunan Harbiye Mektebine gitmek için Selanik'ten vapura biner ve İstanbul'a, Payitahta hareket eder. Böylece bütün çocukluğu ve ilk gençlik yıllarının geçtiği Makedonya'dan ilk defa ayrılır.

Harp Okuluna girişi 13 Mart 1899, apolet numarası 1283'dür. Harbiyeli Mustafa Kemal, Künye Defterine ; " Selanik'te Koca Kasım Paşa Mahalleli Gümrük Memurlarından müteveffa Ali Rıza efendi'nin mahdunu, uzun boylu, beyaz benizli Mustafa Kemal Efendi selanik 96" olarak kaydedilecektir.

Mustafa Kemal altı kısma ayrılan birinci sınıfların birinci kısmında idi.  Kısım Çavuşu olan Mustafa Kemal Ispartalı Faik, Ömer Abdülkadir Yanya ve Ali Fuat Cebesoy ile birlikte birinci sırada oturuyordu. 

Birinci sene Piyade sınıfından eğitim ve öğtetimine devam eden 610 arkadaşı arasından 9. olarak ikinci sınıfa geçmiştir. Birinci sınıfta yaşadıklarını kendi hatıralarında şöyle anlatır :

"Birinci sınıfta gençlik hayallerine tutuldum. Dersleri ihmal ettim. Senenin nasıl geçtiğinin farkında olmadım. Ancak dersler kesilince kitaplara sarıldım."

İkinci sınıfı ise 420 arkadaşı arasından 11. olarak tamamlamıştır. Üçüncü sınıf eğitimini de başarıyla tamamlayan Mustafa Kemal, üç yıllık notlarının toplamı üzerinden  Harp okulundan 8. olarak mezun olmuştur. Sicil numarası 1901-Piyade-8 dir. 

Harbiyedeki arkadaşları öncelikle Manastır İdadisinden gelenlerdi. Bunlar arasında Ahmet Tevfik ilk sırayı almaktadır. Çocukluk arkadaşı Mustafa Nuri(Conker), Lütfi Müfit(Özdeş), Ali Fuat(Cebesoy), Arif(Ayıcı), Kazım(Karabekir), Ömer Naci, Kazım (Özalp), Ali Fethi(Okyar) onu takip eden arkadaşlarıydı. Bunların bazısı kendi devresi, bazıları da kendinden önce veya sonraki devrenin öğrencileri idi.

Mustafa Kemal'in Harbiyede öğrenime başladığı sırada okul komutanı Mustafa zeki Paşa idi. Daha sonra Çanakkale'de kendisine kolordu komutanlığı yapacak Esat Paşa okul komutanı olmuştur. 

Harp Okulundaki öğretmenleri arasından kendisini en çok etkileyenler iseFransızca Öğretmeni Necip Asım (Yazıksız) Bey, Talim Öğretmeni Rahmi Paşa,Binbaşı Fazıl Bey, Yüzbaşı Naci(İldeniz) Bey ve Teğmen Osman Efendi bulunuyordu.

Mustafa Kemal Harbiye Mektebinden Piyade Teğmen rütbesiyle mezun olmuş, kurmaylık sınavını kazanmış ve Harp akademisinde öğrenim görmeye hak kazanmıştır. 

Bundan sonraki öğrenim safhası Harp akademisidir...

Mustafa Kemal'in öğrenim hayatının diğer safhaları için buraya tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder