31 Temmuz 2013 Çarşamba

MUSTAFA KEMAL'İN ÖĞRENİM HAYATI (MANASTIR ASKERİ İDADİSİ / LİSESİ )

Selanik Askeri Rüştiyesi'nden mezun olan Mustafa Kemal, idadi (lise) eğitimi için İstanbulda bulunan Kuleli Askeri Lisesi'ne gitmek ister. Fakat rüştiyede kendisini tanıp, seven komutanı Hasan Bey'in tavsiyesine uyarak Manastır Askeri Lisesi'ne gitmeye karar verir.

1896 yılının Mart ayında Manastır Askeri Lisesi'ndeki eğitimine başlar. Manastır'da yatılı ve daha üstün dereceli bir okulu hayat ve öğrenim şartlarına kısa sürede alışan Mustafa Kemal için artık ömrünün sonuna kadar sürecek olan aile yuvası dışındaki hayat başlıyordu...

Manastır'daki sınıf arkadaşları sadece Selanik'ten gelenler değildi. Manastır bölgesine bağlı olan Üsküp, İşkodra, İpek, Yanya ve Manastır'dan gelen gençler de vardı. Bu ortam içinde yeni arkadaşlarla tanışmak, anlaşmak, onlara kendini kabul ettirmek hususunda Mustafa Kemal'in üstün vasıflarının burada da rol oynadığı şüphesizdir.

Manastır Askei Lisei'nde Mustafa Kemal yine matematikte çok başarılı, Fransızcadan ise biraz zayıftır. Kendi hatıratında bunu şöyle anlatmaktadır :

"Askeri Rüştiyeyi ikmal ettiğim zaman merakım epeyce ileri gitmişti. Manastır askeri İdadi'sinde matematik pek kolay geldi. Fakat Fransızca'dan geri kaldım. Muallim benimle çok meşgul olmuyor, acı ihtarlarda bulunuyordu."

Bu eksikliği gidermek için Mustafa kemal yaz tatillerinde  Selanik'te bulunan Frerler Okul'nun özel kurlarına kayıt yaptırır ve Fransızcasını ilerletir.

Mustafa kemal Manastır askeri İdadisi'ni 1898 yılı Aralk ayında ikinci olarak bitirerek mezun olmuş ve yüksek öğrenim  için İstanbuldaki Harbiye Mektebine gitmek için hazırlanmaktadır...

NOT : Mustafa Kemal'in öğrenim hayatının diğer safhaları için buraya tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder