26 Temmuz 2013 Cuma

YAŞIMA BAKMAYARAK GÖNÜLLÜLER ARASINA KATILMAK İSTİYORDUM

Falih Rıfkı anlatıyor :


1877-78 Osmanlı- Rus Savaşı zamanı, Ruslar İstanbul kapılarına kadar gelmişlerdi. Mustafa Kemal henüz doğmamıştı. Fakat o yıkıcı bozgunun sebeplerini öğrenmeye büyük önem vermişti. 

1897 yılıydı. Manastır çevresinde Sırp ve Bulgar çeteler dağa çıkmakta, Türk köylerini basmakta idiler. Mustafa Kemal'in içine ilk defa Manastır Askeri Lisesi'ndeyken vatan kaygısı çökmüştü. Topraklarımız üstünde ağırlaşan tehlike havasını nefesi içinde duyduğu sırada aynı yıl Türk-Yunan Savaşı çıkmıştı. 

"Gençliğimin en heyecanlı yıllarını yaşadım. Küçük yaşıma bakmayarak gönüllüler arasına katılmak istiyordum."

Gençler davul zurna sesleri arasında ellerinde bayrakları ile cepheye koşuyorlardı. Aralarında bıyıkları henüz terleyen çocuklar da vardı. Bazı arkadaşlarının anlattıklarına göre o da arkadaşlarından biri ile okuldan kaçtı. Katılacakları bir kıta araken gece vakti bir kapı önüne geldiler. Mustafa Kemal kapı tokmağını vurmuştu. Kapıyı açan kadın sesini çıkarmadan içeri çekildi. Sonra lambayı gençlerin yüzüne tutarak :

-Mustafa sen burada ne arıyorsun? dedi.

Bu kadın, Selanik'te uzun yıllar kalmış, Zübeyde Hanımı tanıyan bir Bulgar kadını idi. Mustafa'yı içeri alarak :

-Nereye gidiyorsun? dedi.

-Cepheye... Yunanlılarla çarpışmaya !

Kadıncağız gönlü vatan sevgisi ile dolmuş bu genç adamı güçlükle ikna edebilmiş ve okuluna dönmesini sağlamıştı, Ve Mustafa Kemal'in bu ilk macerası böylece sona ermişti...

2 yorum:

  1. İşte lider olacak adam, büyük önder olacak adam ta o zamandan belliymiş.

    YanıtlaSil
  2. 16 yaşında bir Türk genci, milliyetçi, vatansever ve idealist, genç yaşına rağmen vatan için ölmeyi göze almış, sana da bu yakışır paşam...

    YanıtlaSil