1 Temmuz 2013 Pazartesi

MUSTAFA KEMAL'İN ÖĞRENİM HAYATI ( ORTA OKUL )

Zübeyde Hanım'ın, Ali Rıza Efendinin vefatından(1893) sonra, çocukları ile beraber Langaza'da bulunan kardeşinin  çiftliğine gidişi,  Mustafa'nın öğrenim hayatına dört ay kadar ara vermiştir.

Daha sonra Zübeyde Hanım oğlu Mustafa'yı okula devam etmesi için Selanik'teki halasının yanına göndermiştir.

Selanik'e gelen Mustafa Mülkiye Rüştiyesi'ne (orta okul) başlamıştır. Burada müdür muavinliği yapan "Kaymak Hafız" diye anılan Matematik Öğretmeni Hüseyin Efendi'nin, bir disiplinsizliğe sebep olduğu ve haksızlığa boyun eğmediği için Mustafa'yı dövmesi, bunu gururuna yediremeyen Mustafa'nın büyük annesi Ayşe Hanım tarafından okuldan çıkarılması neticesinde bu okul macerası çok kısa sürmüştür.

Çocukluğundan itibaren asker olmak isteyen ve askerliğe büyük ilgi duyan Mustafa 1894 yılının Temmuz-Ağustos aylarında, asker olmasını istemeyen annesi Zübeyde Hanım'a haber vermeden Selanik Askeri Rüştiyesi'nin sınavlarına girmiş ve başarılı olmuştur. Sınavda gösterdiği başarı sebebiyle dört yıllık okulun üçüncü sınfına kabul edilmiş ve yarıda kalan öğrenimine burada devam etmiştir.

Mustafa'nın bu okulu Mithat Paşa Caddesinde, yeni ve oldukça güzel bir binaya sahip bulunan, düzenli ve disiplinli bir okuldu. Dersleri ihtisas esasına göre okutan ve çoğunluğunu subayların oluşturduğu bir öğrenim ve yönetim kadrosuna sahipti.

Mustafa çok kısa sürede öğretmen ve komutanlarının dikkatlerini çekmiş, seçkin bir öğrenci olarak kendini tanıtmıştır.

Özellikle matematik dersini çok sevmiş, büyük başarı göstermiş, onun bu yetenek, yaratıcılık ve olgunluğu Matematik Öğretmeni Üsküplü Mustafa Sabri Efendinin de dikkatini çekmiş, Öğretmeni Mustafa'ya bu özellikleri sebebiyle Kemal adını vermiş ve böylece yarının Atatürk'ü Mustafa Kemal olarak tarihe mal olmuştur.

Mustafa Kemal bu okuldan 1895 yılı sonu veya 1896 yılı Ocak ayında, on beş yaşında iken , son sınıfı dördüncü olarak bitirerek mezun olmuştur.

KAYNAK : BİR DAHİNİN HAYATI/ YRD. DOÇ. DR. ALİ GÜLER

NOT : Mustafa Kemal'in öğrenim hayatı (ilkokul) yazısını okumak için buraya tıklayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder