6 Haziran 2013 Perşembe

MUSTAFA KEMAL'İN ÖĞRENİM HAYATI ( İLK OKUL )

1887 yılı küçük Mustafa'nın ilk okula başlama yılıydı. Fakat annesi Zübeyde Hanım ve babası Ali Rıza Efendi okul konusunda bir türlü anlaşamıyor, babaya göre daha muhafazakar olan anne Zübeyde Hanım oğlunun o zamanların adetlerine göre dualar ve ilahilerle, o dönemin klasik eğitim veren mahalle mektebine gitmesini istiyor, baba Ali Rıza Efendi oğlunu yeni açılan ve yeni metodlarla eğitim veren Şemsi Efendi Mektebine göndermek istiyordu.
Mustafa Kemal'in anlatımına göre baba Ali Rıza Efendi bu olayı şu şekilde çözdü: Küçük Mustafa önce merasimler ile mahalle mektebine başladı, birkaç gün sonra da Şemsi Efendi Mektebi'ne kaydedildi.
Mustafa Kemal'in öğrenim hayatının, kişiliğini ve düşüncelerini nasıl şekillendirdiği bakımından üzerinde durulması gereken en önemli eğitim kurumu hiç şüphesiz Şemsi Efendi Okuludur.
Çünkü Mustafa Kemal eğitim ve öğretim hayatına burada başlamış, düşünce ve fikir yapısı bu okulda oluşmaya başlamıştır.
Şemsi Efendi (1852-1917) daha öğrencilik yıllarında eğitimdeki aksaklıkları fark etmiş, özellikle ezberciliğe karşı çıkmış, modern metodlarla eğitim veren özel okul açma konusunda öncü ve rehber olmuştur. 
Şemsi Efendi, küçük Mustafa okuluna kaydedildiği zaman, 14 yıllık tecrübeli bir öğretmendi. Ünü bütün Selanik'e yayılmıştı. Onun okulu kentte en sevilen bir okuldu. Aydın bir insan olan Ali Rıza Efendi'nin oğlu Mustafa'yı bu okula göndermesi de son derece doğaldı.
Şemsi Efendi'nin bu okulu 1890 yılında, küçük Mustafa üçüncü sınıfta iken Fevziye Mektebi ile birleşti ve dördü ilk okul, dördü orta okul olmak üzere sekiz yıllık bir rüştiye haline gelmişti. Mustafa, Şemsi Efendi'nin de öğretmenliğe devam ettiği bu okulun sınıflarını düzenli olarak takip etti. Babası Ali Rıza Efendi 1893'te vefat ettiğinde Mustafa altıncı sınıfı, yani okulun orta kısmının iki sınıfını da bitirmiş bulunuyordu.
Baba Ali Rıza Efendi'nin ölümü üzerine anne Zübeyde Hanım'ın çocuklarını alarak kardeşinin Langaza'daki çiftliğine gidişi, Mustafa'nın öğrenim hayatına kısa bir ara vermiştir.


KAYNAK : BİR DAHİNİN HAYATI/ YRD. DOÇ. DR. ALİ GÜLER

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder