4 Haziran 2013 Salı

ALBAY REŞAT'IN İNTİHARI

Büyük Taarruz'da 57. Tümene hedef olarak, bir yıldan beri düşman tarafından çok kuvvetli olarak tahkim edilmiş olan Kızıltaş, Çiğiltepe ve Kızlar yaylası gibi birbirinden sarp üç bölge verilmişti.
57.Tümen yaptığı taarruzla ilk hedef olan Kızıltaş'ı ele geçirmesine rağmen, düşman tarafından çok iyi savunulan Çiğiltepe'yi bir türlü ele geçiremiyordu. Tümen Komutanı Albay Reşat en ileri hatlarda erlerle beraber düşmana karşı çarpışarak erlerin moralini düzeltiyor, fakat Tümenin taarruz temposu gittikçe yavaşlıyordu.

Biraz sonra Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın telefonla emri gelmişti. Paşa emirde " Reşat Bey, Tümeninizin harekatı yavaşladı, bütün cephe durumuna tesir ediyorsunuz." diyordu. Bunun üzerine Tümen taarruzlarına aralıksız devam etti. Albay Reşat son taarruzundan evvel emir subayı ile : " Paşa'ya söyleyiniz, Çiğiltepe yarım saate kadar alınacaktır, müsterih olsunlar " haberini gönderdi. Muharebe tekrar şiddetlendi. Düşman karşı taarruzlarla bu taarruzu da sonuçsuz bıraktı. Yarım saat dolduğu halde Çiğiltepe hala ele geçirilmemişti.

Bunun üzerine Albay Reşat bir kağıda birşeyler yazarak emir subayına verdi. Bu kağıtta : " Verdiğim sözü yerine getiremedim artık yaşayamam " sözcükleri yazılıydı. Albay Reşat hemen oracıkta tabancasıyla yaşamına son vermişti.

Komutanlarını bu tepenin alınamayışından dolayı yitirdiklerini işiten Tümen personeli Albay Reşat'ın ölümünden yarım saat sonra Çiğiltepe'yi ele geçirdi. Verilen söz yerine getirilmişti fakat Albay Reşat zaferi görememişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder