5 Haziran 2013 Çarşamba

ATATÜRK'ÜN OKUDUĞU KİTAPLAR


Atatürk'ü Atatürk yapan en önemli özelliği hiç şüphesiz kitaplara  ve okumaya olan tutkusudur. Daha önceki yazılarımızda Mustafa Kemal'in okuduğu ve üzerinde çalıştığı kitapların sayısının yaklaşık 4000 adet olduğunu söylemiştik. Bu yazımızda ise bu kitapları inceleyeceğiz.

Onun kütüphanesinde her zaman Türk ve Dünya bilim, sanat ve düşünce dünysının en seçkin yapıtları bulunmuştur.. Atatürk'ün okudukları bir tek alanla sınırlanamaz. O edebiyattan, tarihe, hukuktan dil bilimine kadar her alanda her şeyi okumuştur. Yabancı dillerde, özellikle Türk tarihi ve Tük dili ile ilgili olarak yazılan kitapları elçilikler aracılığı ile ülkeye getirtmiş ve Türkçe'ye tercüme ettirmiştir.

Konuşmalarını ve yazılarını hazırlamadan önce kaynak taraması yapmış, konunun uzmanları ile tartışma ortamları yaratmıştır. Nihai kararları verirken dayanak noktası, okudukları ile elde ettiği birikimdir.
Çağdaşı aydınların hemen hemen tüm yapıtlarını okumuş, okudukları ile onlar hakkında kanaat sahibi olmuş, bu kanaat sayesinde de eser sahiplerine karşı derin bir sevgi ve saygı duymuştur. Yakın çevresinde dönemin ünlü aydın ve yazarları bulunmuş, kendilerine önemli görevler vermiştir.

Bugün Çankaya Köşkü'nde ve Anıtkabir'deki müzede 10.000'in üzerinde cilt bulunmaktadır. Atatürk'ün okuduğu kitaplar arasında felsefe ile ilgili 121, din konuları ile ilgili 161, askerlikle ilgili 261, siyasal bilimlerle ilgili 204, hukukla ilgili 150, dil bilimle ilgili 387, edebiyatla ilgili 544, tarih, coğrafya ve biyografi konularında ise 1233 kitap yer almaktadır.

Atatürk okuduğu tüm kitaplar üzerinde kırmızı ve mavi kalemlerle notlar almış, eleştiriler yapmıştır. Çalışma saatlerinin büyük bir bölümünü, üzerine çalıştığı konularla ilgili kitapları okuyarak geçirmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder